Фандъкова: Новите пелетни печки могат да достигнат над 90% ефективност

Мисия София

30-04-2018, 16:19

Снимка:

Столична Община

Автор:

sofiautre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Заменят експериментално стари печки с камини на биопелети

Кметът на София благодари на районния кмет Даниела Райчева за работата по проекта

Битовото отопление на твърдо гориво е с най-голям принос за влошеното качеството на въздуха и се счита за основния източник на емисии на фини прахови частици (ФПЧ) в България. Поради тази причина през зимния период се отчитат и най-високите концентрации на замърсителя, предават от общината.

"Програмата за управление на качеството на атмосферния въздух на Столична община за периода 2015 – 2020 г. съдържа мерки, които са насочени към намаляване на емисиите на фини прахови частици от битовото отопление. Такава мярка е подмяната на жилищното отопление на въглища с отопление на пелети от биомаса. За реализация на мярката Столичната община изпълнява пилотен проект за подмяна на старите домакински отоплителни уреди на 30 домакинства от район „Нови Искър“, каза кметът на София Йорданка Фандъкова при проверка на инсталирането на една от първите нови пелетни печки.

Кметът посочи, че целта на общината е максимално да се намали употребата на дърва и въглища с цел изпълнението на мерки за намаляване на замърсяването на въздуха. "Това е отговорност към децата", заяви тя.

Кметът на София благодари на районния кмет Даниела Райчева за работата по проекта, който изпълняваме в партньорство със Сдружение "За земята". "На база на резултатите от този проект ще можем да включим повече домакинства", посочи също Фандъкова.

Около 2300 лева е директната полза за едно домакинство, включило се в проекта. Освен пелетна печка на домакинствата се осигурява нужното количество пелети за един отоплителен сезон. Гаранционният срок на печките е 2 години.

Район „Нови Искър“ беше избран за пилотен поради това, че е с най-висок брой на домакинствата, които се отопляват на дърва и въглища – над 7 000 домакинства.

Новите пелетни печки могат да достигнат коефициент на ефективност над 90%. Поради високата плътност и ниската влажност горенето на пелетите е ефективно, а след изгаряне остава малко количество пепел. Топлината, излъчвана при горене на пелети, е 2,5 пъти повече от топлината, излъчвана при горене на дърва. Получената пепел след изгарянето им е 20 пъти по-малко от тази, която остава след изгарянето на същото количество дърва и може да се използва за наторяване. Горенето на пелети ще намали с над 40% отделяните емисии на ФПЧ.