Жестока статистика: Всяка трета жена в ЕС е била жертва на насилие

Общество

30-04-2018, 17:55

Снимка:

България утре

Автор:

Моника Гаджанова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Прокуратурата с незабавни действие при сигнал за домашно насилие

Истанбулската конвенция не задължава да се узаконят еднополовите бракове, категорична е Вера Йоурова

Всяка трета жена от държавите в Европейския съюз (ЕС) е била жертва на насилие. Тази стряскаща статистика съобщи европейският комисар по правосъдие, потребители и равнопоставеност между половете Вера Йоурова по време на дискусия „Насилието над жените: отговорът на ЕС“, която се проведе в София.
Пред повече от 100 участници в открития дебат Йоурова сподели: „Бях на обществено място, станах жертва на насилие, но никой не ми помогна. Хора минаваха, наблюдаваха, но никой не направи нищо”. С тази лична изповед тя обясни защо е емоционално обвързана с проблемите на жените, с защитата на жертвите на домашно насилие и с позицията си страните-членки на ЕС да приемат Истанбулската конвенция.
Еврокомисар Йоурова наблегна на това, че в Истанбулската конвенция няма „джендър идеология” и в нея не става дума за легитимиране на еднополови бракове или „трети пол”. Документът трябва да бъде прочетен и то с добър превод, обясни тя.
„ЕК не принуждава държавите-членки на ЕС да я приемат. В документа обаче има и полезни мерки, които могат да бъдат приети в правния свят на отделните държави“, обясни еврокомисарят. И допълни, че е добре, ако страните приемат тези мерки в защита на жертвите на насилие, дори и да не ратифицират Истанбулската конвенция. Тя пое ангажимент да разговаря с министъра на правосъдието Цецка Цачева за популяризиране на положителните мерки от документа.