САЩ: Иран лъже за ядрената си програма

Свят

01-05-2018, 09:34

Снимка:

Facebook

Автор:

Марияна Толева

Всичко от Автора

Израел разкри, че Техеран разработва ядрено оръжие

Държавният секретар на САЩ Майк Помпео  заяви, че Иран лъже за ядрената си програма и доказателства за това са документите, които вчера Израел разпространи. По думите на Помпео информацията показва, че сделката между Техеран и шест държави за ядрената му програма от 2015 г. не е изградена на добра воля.

"Документите, получени от Израел от Иран, показват безспорно, че иранският режим не казва истината. Ние вярваме, че документите са автентични.", заяви американският държавен секретар.

В понеделник премиерът на Израел Бенямин Нетаняху обяви, че разполага с 55 хиляди документи и 183 диска, които доказват, че Иран има тайна ядрена програма. Документите били получени от тайните служби на Израел директно от мястото, където Иран разработва ядрени оръжия. Според Нетаняху целта била да се създадат 5 бойни глави.  Тайната програма носело кодовото име „Амад“.  Иран отрича тези твърдения и посочи, че Нетаняху се държи детински в опита си да повлияе на американския президент Доналд Тръмп. Тръмп обяви, че ще вземе решение до 12 май дали да не възобнови санкциите срещи Иран, с което на практика ще оттегли Вашингтон от ядреното споразумение.

Обсъждат се различни варианти, включително ново споразумение с Иран. Техеран обаче не е съгласен на нови преговори.