Осем пъти разлика между бедните и богатите у нас

Животът

01-05-2018, 11:14

Снимка:

btv.bg/ кадър

Автор:

sofiautre

Всичко от Автора

Същевременно показателите на други бивши комунистически държави са доста по-добри от средното за ЕС

През 2017 г. бедните хора у нас са 23,4% от населението, сочат данни на НСИ. Според Евростат България е страната с най-голямо социално неравенство – богатите са с 8,3 пъти по-богати от бедните, докато средното ниво за Европейския съюз е пет пъти.

Показателите на други бивши комунистически държави като Чехия, Словакия, Словения, Естония са доста по-добри от средното за ЕС.

Отново според Евростат всеки трети българин живее в тежки материални лишения, т.е. без стоки и услуги, смятани за базисни за достоен живот.

У нас месечните доходи на 1,131 млн. души са до 600 лв., докато едва 33 хил. получават заплати над 5000 лв. При минимална заплата от 510 лв. една голяма част от населението получава по-малко. Причината е, че в по-бедните региони хората масово се наемат на 4-часов работен ден, макар да работят по осем часа, предава БиТВ.

"Всъщност, откакто сме членове на ЕС, минималната работна заплата е нараснала три пъти, но страната ни има много ниска стартова база", коментира д-р Милена Ангелова, главен секретар на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ).

"За съжаление, някои от регионите са с много нисък жизнен стандарт и там възнагражденията не отговарят на това, което работникът реално изработва от гледна точка на конкурентната среда", добави тя.

Ангелова посочи и друг проблем – липсата на кадри. Само в Монтана има опасност да бъдат загубени 4000 работни места в машиностроителни предприятия, защото над 30% от хората, които работят там, са в пенсионна възраст и няма с какво да бъдат заменени.

"Има цели обезлюдени райони, в които и да инвестира някой, много трудно ще се възстанови този демографски дисбаланс, който се е получил", посочи Любен Томев от Института за социални и синдикални изследвания на Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ).

По думите му случаи като този от репортажа – когато работници се осигуряват и им се плаща за 4-часов работен ден, а всъщност работят по 8 часа, са измама, но трудно се хващат. "Често това се случва и със съгласието на работника, което още повече утежнява ситуацията", посочи той.

"Годишно 4000 души заминават да работят извън страната, което е много по-малко, сравнено със загубата на пазара на труда от демографската криза", посочи Ангелова. "В същото време местата във ВУЗ-овете са толкова, колкото завършват средно образование – това е твърде много. Мисля, че това е излишен държавен ресурс, който се влага, за да подготвя кадри с висше образование в специалности като икономика, право, пиар, които след това не могат да застанат в заводите и да бъдат инженери. Ние търсим над 5000 инженери годишно, дори веднага да променим образователната система, резултатите ще дойдат след 5 – 10 години, а след две 50% от инженерите в предприятията ще се пенсионират и няма да могат да работят", изтъкна тя. Единственият изход е да се отвори пазарът на труда и да внасяме кадри.

Ангелова изтъкна, че според Евростат през 2017 г. ръстът на заплатите е 11%, а на производителността на труда – 1,7%. "Бизнесът вече инвестира в кадрите си. Това, което трябва да се направи, са бързи мерки, реформа в образованието и мерки за привличане на мигриралите в чужбина", смята тя.