Ако искате да се храните здравословно, четете етикетите

Животът

01-05-2018, 12:22

Снимка:

pixabay

Автор:

sofiautre

Всичко от Автора

Когато кажеш плодово мляко и съдържанието на плодове в него са два пъти по-малко, отколкото в Западна Европа, това вече е нечестна практика

„Не можем да кажем, че трансмазнините са просто отрова, която някой влага нарочно в храните и ние се тровим с тях. Всичко е въпрос на доза. Да, те може да имат място в храната и са влезли в много технологии, особено в сладкарската промишленост. Но когато започва да се прекалява и в чисто икономически причини влагаш по-евтината мазнина, за да замести другите растителни мазнини, тогава нещата отиват на зле. Затова е важен етикета, защото ние можем до известна степен да ограничим този прием с продукти, котио са малко по-скъпи, но по-качествени”, заяви за Нова Телевизия Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор по повод двойния стандарт в храните у нас и в Западна Европа.

Българите трябва да ядат храна със същото качество, като гражданите в Западна Европа, категорично е българското правителство. Страната ни настоя държавите-членки да предприемат спешни мерки. Затова ЕК разработи законодателен пакет „Нова сделка с потребителите”, който предвижда по-сериозна защита за крайния потребител, който е по-слабата страна в сделката продавач-купувач.

По думите му, ако човек иска наистина да се храни здравословно и да си купува само качествена храна от магазините, трябва да чете етикетите много внимателно.

„Друг е въпросът, че ако се съберат достатъчно доказателства за изключително вредния характер на тези храни, нормалната стъпка е те проста да бъдат забранени за употреба. Но това изисква доста научни доказателства в каква степен и какво ниво на прием те започват да стават вредни”, каза още Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор.

И призна, че наредбите са забранили влагането на мазнини в детските храни. „Не могат да бъдат пържени и обработвани по определена технология, както и използването на такъв тип мазнини. Маргарин не може да бъда използват на тези места. При най-ниските възрасти изисквания са доста по-сериозни”, добави Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор.

И добави: „Когато кажеш плодово мляко и съдържанието на плодове в него са два пъти по-малко, отколкото в Западна Европа, това вече е нечестна практика”.