Манолова: Българските майки пазаруват от чужбина пюрета и козметика

Общество

01-05-2018, 13:43

Снимка:

Омбудсман на Република България-официален сайт

Автор:

Ани Валентинова

Всичко от Автора

В кварталния магазин са с различно съдържание

Българките майки поръчват от чужбина адаптирани млека, детски пюрета и бебешка козметика. Те предпочитат това, вместо да ги купят от кварталния магазин, където са с различно съдържание. Това заяви омбудсманът Мая Манолова пред БНТ. Според нея проблемът с двойните стандарти на храните, произвеждани за различните държави от Европейския съюз, може да се реши с граждански натиск и обединение на всички институции у нас и в Европа.
"Многобройните изследвания, които се правят и в България, и в други европейски страни от различни институции, включително и омбудсмана, имахме собствено изследване, показват нещо, което българите много добре знаят. А именно стоки с една и съща марка, под един и същ бранд, в една и съща опаковка се продават с различни съставки и с различен вкус. В Европа, където свободното движение на граждани, стоки и капитали е базисна ценност, на практика се оказва, че хората си купуват едни и същи продукти с различно съдържание в зависимост от това дали са в собствената си страна, или пътуват из Европа", каза тя.
До края на годината ще бъде въведена забрана за двойния стандарт, заяви еврокомисарят Вера Йоурова, която беше специален гост на конференцията, посветена на проблемите с различните качества на храните. Форумът беше организиран от омбудсмана Мая Манолова под патронажа на премиера Бойко Борисов.