КЗП: Европейското законодателство задава еталона относно защита на потребителите

Животът

01-05-2018, 16:26

Снимка:

КЗП

Автор:

sofiautre

Всичко от Автора

Предлаганите законодателни промени в новия потребителски механизъм „New deal” се развиват в няколко насоки

Европейското икономическо законодателство задава еталона в световен мащаб относно защитата на потребителските права. Това каза в сутрешния блок на Радио „Фокус“ председателят на Комисията за защита на потребителите Димитър Маргаритов.

"Бъдещите промени в това законодателството, обаче, не може да се тълкуват като знак, че потребителите са в слаба позиция в този момент", обясни Маргаритов. Според него динамичното развитие както на начините за комуникация, така и на пазарите, предполага и съответната оптимизация на правилата.

„На 11 април, преди около 20-ина дни, беше представено официално предложението на ЕК за ключови промени в основните потребителски директиви. За първи път бяха представени тези мерки от еврокомисаря по потребителската защита г-жа Йоурова именно на вчерашното събитие, нашата конференция под надслов „Потребителското право днес. Можем ли да направим нещата по-добре“. Така че, ако всичко е наред, ние очакваме и бихме желали тези предложения да бъдат факт още преди средата на следващата година.“

Димитър Маргаритов допълни, че предлаганите законодателни промени в новия потребителски механизъм „New deal” се развиват в няколко насоки. "На първо място в директивата за нелоялните търговски практики се предлага адекватно решение за проблема с т.нар. „двойни стандарти“ в различните държави-членки и възможност тези стандарти да бъдат квалифицирани като нарушение на законодателството", каза още Маргаритов.

По думите му не по-малко важни са и правилата, свързани с електронната търговия за създаване на по-голяма яснота при обмена на информация между потребител и търговец.