Проф. Турманова с инициатива за насърчаване на знанията по природните науки

Животът

02-05-2018, 11:51

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Бургас със стратегия за свободно засаждане на дървета

Със съдействието на РУО-Бургас всички училища в областта получиха специално подготвени плакати от зам.-областния управител с интересни факти за водата

Двама възпитаници на бургаското СУ „Йордан Йовков“ бяха отличени за интереса си към природните науки от проф. д-р Севдалина Турманова – зам.-областен управител на Бургас и ръководител на Регионалния академичен център на БАН.

Митко Колев от 4 клас заслужи награда заради отличното си представяне в конкурса за рисунка „Водата е живот“ на ВиК-Бургас, а Християна Германова от 6 клас - за много високи успехи в областта на природните науки.

Своеобразната церемония за отличаване на децата е част от инициативата на проф. Турманова за насърчаване на знанията по химия, физика и биология на децата от средните класове. Именно в тази възраст учениците започват да формират свои собствени предпочитания и желания за професионално развитие.

Първата образователна кампания от инициативата е посветена на знанието за водата и нейното опазване. Със съдействието на РУО-Бургас всички училища в областта получиха специално подготвени плакати от зам.-областния управител с интересни факти за водата.

"Водата е начало на живота ни. Тя е онова вещество, с проста формула само от един кислороден и два водородни   атома, което е присъства неизменно в ежедневието ни. Нейната живителна сила е необходима на нас, хората, за да съществуваме. Човешкият организъм е изграден от 75% водни молекули - в кръвта ни, костите, вътрешните органи, кожата. Водата пречиства, лекува и трябва да бъде ценена. Важно е да пазим водните източници и от замърсяване и да пестим тази безценна течност!" – подчерта пред учениците проф. Турманова. В рамките на един училищен час по природни науки, тя изнесе кратък урок с презентация за свойствата, заплахите и начините за опазване на водните ресурси.

Малките ученици под ръководството на преподавателката Вера Георгиева показаха завидни знания за морето и опазването на околната среда. Те останаха впечатлени от гостенката си, която освен зам.-областен управител е и инженер-химик, специалист по полимери и редовен преподавател в Университет „Проф. д-р  Асен Златаров“. Проф. Турманова обеща на децата на свой ред да ѝ гостуват в университетската лаборатория, където да се запознаят с интересната страна на химията и да открият кои всъщност са полимерните материали.

Изборът кампанията да стартира от СУ „Йордан Йовков“ не е случаен. „Догодина училището ще отбележи 40-та си годишнина. Полагаме много усилия да я посрещнем с напълно обновен сграден фонд и богата програма. Тази година подписахме договор за проект за обновяване на спортните площадки“ – каза директорката на училището Анна Пенева.Снимка на Деня

Красотата на парк "Кайлъка"