Хора с увреждания поискаха да бъде премахнат ТЕЛК

Политика

02-05-2018, 14:20

Снимка:

България утре

Автор:

Моника Гаджанова

Всичко от Автора

Създава се работна група в парламента за законови промени

Хора с увреждания поискаха да бъде премахната системата на ТЕЛК. Това стана на среща в НС между представители на протестиращите организации на хора с увреждания и представители на БСП и ГЕРБ.

ТЕЛК дава само намалена работоспособност и никой работодател след това не  наема такива служители, освен ако няма изгода от това или няма планове да се възползва от фондовете на социалната система у нас, споделиха хората с увреждания. Според тях този механизъм е универсален ключ към социалните услуги и помощи, но не гарантира работа, а от помощите не може да се посрещнат ежедневните нужди. Затова настояват да се премине към оценка на техните потребности. Освен това споделиха, че средствата за тях са достатъчни, но се харчат неефективно.

Представителите на хората с увреждания припомниха, че Законът за личната помощ отлежава 10г. в НС и бавните стъпки, с които се приема законодателството, което ги касае, ги е извело на протест преди две седмици. Капка Панайотова от „Център за независим живот” сподели, че вече са готови и тениски с надпис: ”Системата ги убива” , които ще бъдат  раздадени на депутатите. Според нея темата за хората с увреждания е политическа и само поради скандала, който депутатите сами са си организирали, се стига до конкретен диалог.

От БСП са удовлетворени от срещата, защото в лицето на Цветан Цветанов от ГЕРБ са поели ангажимент до 10 дни да се създаде работна група в парламента, която да работи по законодателството за хората с увреждания.