Пращат 4-годишните на задължителна предучилищна

Общество

02-05-2018, 14:42

Снимка:

бургас утре

Автор:

Александра Милева

Всичко от Автора

По-дълго посещавалите подготвителни групи се справяли по-добре в клас

Задължително предучилищно образование за 4-годишните деца от 2020 г. Такъв план за изпълнение на Стратегията за намаляване дела на преждевременно напусналите образователната система прие правителството. В момента задължителното предучилищно образование започва от 5-годишна възраст.
Планът обхваща периода 2018-2020 г. и предвижда 90% от децата на тази възраст да са обхванати в системата на предучилищното образование.
Децата, които са ходили на детска градина, по-трудно отпадат от училище, смятат експертите от Министерството на образованието и науката. Изследванията показвали, че колкото по-дълго детето посещава подготвителни групи, толкова по-добре се справя в клас.
В мерките за приобщаващо образование на децата и учениците със специални образователни потребности до края на периода се предвижда да бъдат включени над 19 000 деца.
Предвидени са и дейности, които да насърчат мотивацията на родителите за образованието на децата им. Включени са и мерки за овладяване на българския книжовен език от децата и учениците, чийто майчин език не е българският. Ще се работи и по квалификацията на педагозите за работа в мултикултурна среда.