Как да опазим личните си данни?

Животът

03-05-2018, 09:53

Снимка:

flickr

Автор:

sofiautre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Facebook узаконява изтеклите лични данни

Защитата на личните данни в България съществува от 2002 година

Промени в закона за личните данни въвеждат нови защити, искането на ЕГН от администрацията и от фирми ще бъде силно ограничено. Предвижда се и въвеждане на ограничения в снимането на лични карти. И Фейсбук предлага нови защити на личните ни данни в социалната мрежа - предвиждат и пускането на ново приложение - за запознанства. Дискусия по темата в студиото на БНТ с Албена Спасова, експерт по киберсигурност и Александър Кашъмов, адвокат, специалист по достъп до информация и защита на лични данни.

"Това, което целят измененията в Закона за личните данни е едно приобщиване към регламента, подготовка на българската институция, главно надзорната институция, Комисия за защита на личните данни, но и промяната на правилата в Закона за защита на личните данни така, че да може нашата правна среда да преминем към тази по-засилена защита", коментира Кашъмов.

Кашъмов припомни, че защитата на личните данни в България съществува от 2002 година, когато е бил приет Законът за защита на личните данни.

Той обясни, че това, което се предвижда и по регламент, и по закона е една по-засилена отговорност на администраторите на лични данни и ще се акцентира на личната отговорност на хората, които работят с такива.

"Трудно е да се даде еднозначен отговор какво да правим и какво да бъде поведението ни в интернет", обясни експертът Албена Спасова. По думите й, най-важно е да знаем, че всичко е въпрос на личен избор - "ние сме тези, които избираме какво да споделяме и къде да го споделяме".