Джубоксът за поезия в Добрич

Част от "Нощ на литературата"

Джубоксът за поезия, който е част от Европейската инициатива "Нощ на литературата", ще стане пътуващ поради големия интерес от редица български градове, това съобщи на пресконференция днес директорът на Чешкия център в София Дагмар Остранска.
В поезиомата, който вече е инсталиран в градския парк "Св. Георги" в Добрич, звучат стихове на 18 съвременни европейски автори. По думите на Остранска поетичното слово "идва" от Италия, Дания, Унгария, Швеция, Австрия, Румъния, Португалия, Русия, Македония и други страни. Българската поезия е представена с "Пук" на Валери Петров и откъс от "Книга на мълчанието" на Борис Христов. Джубоксът за слушане на поезия ще остане в Добрич до края на месец май.
Директорът на Чешкия център добави, че авторът на проекта Ондржей Кобза - активен участник в различни социални дейности в Чехия, има нова инициатива, наречена "Пиана на улицата". Идеята, че в много домове има "замлъкнали" пиана, може да бъде реализирана и в Добрич като такъв инструмент бъде поставен, например, на гарата.
Много харесвам България, идването ми в страната е за първи път и съм изненадана колко са силни историческите връзки между нашите народи, откривайки колко сгради в София са проектирани от чешки архитекти. Моята мисия като директор на центъра е да създам нова връзка и ново сътрудничество, каза Дагмар Остранска. Тя ще посети в Добрич културни институции, концертни зали и ще обсъди с кметската управа възможностите за съвместни проекти.