Цветанов: Няма да започваме процедура за излизане от НАТО

Политика

03-05-2018, 14:36

Снимка:

Народно събрание - официален сайт

Автор:

Александра Милева

Всичко от Автора

Още по Темата:

Марешки иска референдум за излизането ни от НАТО

Идеята на Марешки за излизане от Алианса разпали страстите в парламента

„Тази тема никога не е чувана като позиция от страна на ВОЛЯ. Когато г-н Марешки е в България ще имаме възможност да поговорим. Тук трябва да бъдем категорични и много ясни“. Това заяви пред журналисти председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов по повод искането на Веселин Марешки за референдум за излизане от НАТО. 

Цветанов бе категоричен, че България няма как да започне, каквато и да е процедура за излизане от Алианса.

„Защото НАТО е част от националната сигурност. Няма да направим абсолютно никакво отклонение за членството ни с НАТО“, увери той.

От ДПС определиха идеята на Марешки като ярка демонстрация на популизъм. „Това е ГЕРБ. Едните им партньори искат да излезем от ЕС, другите им партньори от НАТО“, каза председателят на партията Мустафа Карадайъ.

От своя страна партията на Марешки подкрепи позицията на лидера си, въпреки, че са категорични, че сами не можем да си гарантираме националната сигурност.

„Г-н Марешки доразвива тази идея като казва защо ние да не подложим на едно по-широко обсъждане и евентуално да ревизираме членството си в НАТО, от което вече измина доста голям период. Готова ли е България да продължи да плаща тази цена и да си позволи този лукс. Във „Воля“ ние няма как да не подкрепяме един такъв широк дебат в обществото. Дали той ще е с референдум или повод за широко обсъждане не е от такова голямо значение. Важно за нас е да се предизвика този дебат и да се вземе решение каква линия да се следва“, обясни Пламен Христов от „Воля“.