Заместник-кметът Александър Държиков заминава на посещение в Лвов, Украйна

Мисия Пловдив

04-05-2018, 08:26

Снимка:

Община Пловдив

Автор:

plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Посещението в побратимения Лвов е по повод 762-та годишнина от основаването на града

Заместник-кметът по култура и туризъм на Община Пловдив инж. Александър Държиков и директорът на Общински институт „Старинен Пловдив“ Йордан Илиев заминават на 4-дневно посещение в гр.Лвов, Република Украйна по покана от Кмета на града и председател на Общинския съвет – Андрий Садовий.

В периода от 4 до 7 май, те ще участват в тържествата по повод 762-та годишнина от основаването на Лвов, като в програмата на визитата са включени множество официални срещи, участие в Тържествена сесия на Общинския съвет на Лвов, разглеждане на забележителностите на града, посещение на „Шевченский хай“ – популярен музей на архитектурата и бита под открито небе, пешеходен тур на историческия център и много други културни и спортни събития.

Точно преди две години, през месец май 2016г., бе подписано Споразумение за сътрудничество между град Пловдив и украинския град. Подписите под документа за побратимяване поставиха кметът на Пловдив инж.Иван Тотев и кметът на Лвов – Андрий Садовий. На тържествената церемония тогава присъстваха представители на общинската администрация на града-домакин, медии и членовете на българската делегация, като подписването се извърши в присъствието на Н.Пр. посланикът на България в Киев Красимир Минчев, почетният консул на Украйна в Пловдив инж. Димитър Георгиев и почетния консул на България в Лвов Виктор Нотевский. В рамките на посещението, делегацията от Пловдив се срещна с българската общност в град Лвов, на която присъстваха представители на българското дружество „Иван Вазов“, преподаватели по български език от местния университет и представители на фолклорен колектив „Фолклорна звезда“, писатели – всички с български корен и неугасваща любов към България. В изпълнение на Споразумението, вече са реализирани множество съвместни инициативи. Подписан бе меморандум между Община Пловдив и ПУ „Паисий Хилендарски“ за обучение на украински студенти по „Международна програма за развитие на IT индустрията“, осъществи се дарение на 14 броя фолклорни костюма за нуждите на фолклорния колектив към българското дружество в Лвов, бяха осигурени учебни помагала, учебници и пособия за изучаване на български език, два театрални колектива участваха в Международния фестивал „Сцена на кръстопът“. В Лвов се проведе и бизнес – форум за представяне на пловдивски фирми, съпътстван от изложби на пловдивски музеи. Фолклорен състав от Лвов ще участва и в тазгодишния Международен фолклорен фестивал в Пловдив от 30 юли до 3 август.

От 2009 г., Лвов е културна столица на Украйна и град под закрилата на ЮНЕСКО. Културният календар включва над 50 фестивала и многобройни културни събития. Има силно развит туризъм, заради който, градът е обявен от Lonely Planet в топ 10 на местата, които трябва да бъдат посетени през 2016 г. Лвов притежава 2500 монумента, 120 църкви, повече от 60 музея от епохата на Ренесанса, 70 хотела и около 1500 ресторанта, кафенета и заведения за обществено хранене. Населението наброява 757 000 жители, като всеки пети е студент.