Голямо учение започва в Черно море

Новините

04-05-2018, 09:34

Снимка:

ВМС

Автор:

dobrichUtre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

2800 военни ще участват в маневрите "Морски щит 17" в Черно море

21 кораба, 10 изтребителя и подводница в „Морски щит” 2018

В Черно море започва най-голямото за тази година военноморско учение.
В „Морски щит 2018” участват 21 кораба и над 2300 военнослужещи от 7 държави.
Учението е организирано от румънските Военноморски сили. В него ще се включат и 10 изтребителя и една подводница. България участва с корвета, съобщава Агенция Кросс.
Началото на маневрите ще бъде дадено официално днес в пристанището на Констанца. Поканени са наблюдатели от трети страни, включително и от Русия.
България ще участва в учението с корветата "Бодри", турският флот е мобилизирал една подводница, една фрегата, един патрулен кораб и самолет MPA P 235. САЩ участват с патрулен самолет МРА Р 8 Орион, Великобритания - с три изтребителя "Тайфун", а Гърция - с офицери от Генералния щаб.
Румънските военноморски сили ще участват с две фрегати, две корвети, два кораба-носители на ракети, два морски миночистача, две мобилни ракетни установки, спомагателни кораби и бойни скафандри. Румънските военновъздушни сили изпращат три изтребителя МиГ 21 Лансър и за първи път румънските Сухопътни сили участват с отряд пехотинци от Девета механизирана бригада "Мъръсещ".
Съюзното командване на НАТО ще бъде представено от Втора постоянна военноморска група (SNMG 2), която развива дейност в Черно море в периода 1-21 май и е съставена от британския разрушител "Дънкан", българската фрегата "Дръзки", испанската "Виктория" и румънската "Крал Фердинанд".