Борисов: България е лоялен и доказан партньор в НАТО

Свят

04-05-2018, 15:58

Снимка:

правителствена пресслужба

Автор:

Марияна Толева

Всичко от Автора

Още по Темата:

Зам.-генералният секретар на НАТО на посещение в България

Започва и модернизация на армията ни, заяви премиерът на зам.-генералния секретар на НАТО

България е един от най-лоялните членове на НАТО, доказан в операциите на Алианса и за правителството евроатлантическият път на страната ни и членството в Европейския съюз са стратегически приоритет. Това посочи премиерът Бойко Борисов по време на среща  със заместник-генералния секретар на НАТО Роуз Готемюлер.

Премиерът запозна и Готемюлер с готвената модернизация на армията ни. България е готова с актуализирани проекти за придобиване на нови бронирани машини за Сухопътни войски и нов тип боен самолет за ВВС. За по-късен етап се разработва и проект за два многофункционални модулни кораба. „Въпреки че политическите ни опоненти не приемат увеличението на средствата за въоръжение, мисля, че с тези проекти ние ще ние покрием изискването на НАТО за отделяните разходи за отбрана“, каза Борисов.

Борисов посочи, че България отдава приоритетно значение на стабилността и сигурността в страните от Западните Балкани и очаква напредъкът на държавите-кандидатки да бъде отчетен. Министър-председателят обърна внимание на периодичните прояви на национализъм и етническо напрежение, които могат да доведат до сътресения в региона и подчерта, че поемането на ангажимент от страните от НАТО и ЕС към тях ще донесе повече стабилност. „Искаме да превърнем Балканите в строителна площадка, а не в гробове от масови убийства и етнически конфликти“, каза той.

НАТО продължава да подкрепя България, която е ценен партньор и има изключителен принос в общите ни операции, особено към мисиите в Косово и Афганистан, посочи заместник-генералният секретар на Алианса.