За първи път- Македония се включва във военния парад на 6 май

Общество

04-05-2018, 16:52

Снимка:

FreeImages/ Stefan Gabardi

Автор:

Ани Валентинова

Всичко от Автора

Ще участват над 1 600 души от Въоръжените сили на страната ни

За първи път във военния парад на 6 май в София ще участва и представителен блок на Армията на Република Македония, съобщиха от Министерството на отбраната. Полкът от Македония вече е правил репетиции с българските си колеги .
„Участието ни е знак за това колко са важни добрите междусъседски отношения“, заяви министърът на отбраната на Македония Радмила Шекеринска, която се срещна с министъра на отбраната Красимир Каракачанов.
По повод отбелязването на 140-та годишнина от Освобождението на България от турско робство на 3 март тази година в парада на 6 май ще се участват над 1 600 военнослужещи от Въоръжените сили на страната ни.
Военният парад ще започне от 10 часа на площад "Княз Александър I" в София. На него ще бъдат представени 52 верижни и колесни бойни машини на Сухопътните и зенитно-ракетни войски, както и 14 вертолета и самолета на Военновъздушните сили.
По традиция парадът ще бъде открит от вертолет "Ми-17" на Военновъздушните сили, носещ националния флаг на Република България. При изпълнението на Националния химн по време на парада ще бъдат изпълнени 20 артилерийски салюта. Във военния парад ще участват Гвардейският представителен духов оркестър с духовите оркестри на видовете въоръжени сили, както и знаменен взвод на Националната гвардейска част със знамената-светини и представителните блокове. След представителните блокове на парада ще преминат в различни формации самолети и вертолети, които са на въоръжение във вертолетната, транспортната, учебната, щурмовата и изтребителната българска военна авиация.