Все повече граждани избират електронното подаване на годишните данъчни декларации

Животът

05-05-2018, 10:48

Снимка:

plovdivutre.bg архив

Автор:

plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Над 26 хил. пловдивчани са използвали предоставената им от Агенцията възможност

Приключи успешно кампанията за деклариране на доходите на физическите лица по чл. 50 от ЗДДФЛ. В офисът на НАП Пловдив са подадени 49 451 декларации. Данните показват повишаване на интереса към електронното подаване на декларации от физически лица. Над 26 хил. пловдивчани са използвали предоставената им от Агенцията възможност, 10 926 са подали формулярите си с електронен подпис, а 15 238 са използвали помощта на безплатния персонален идентификационен код издаван от НАП.
От Агенцията отчитат повишен интерес и към електронна форма с баркод, близо 4 хил. от клиентите на НАП Пловдив са гарантирали не допускането на техническа грешка чрез използването на тази услуга, защото дължимия данък се изчислява автоматично след попълването на приложенията за различните видове доход, внесените осигурителни вноски и ползваните облекчения.  
Чрез лицензиран пощенски оператор са постъпили 6 770 формуляра, като се очаква в офиса в гр. Пловдив да пристигнат още около 4 хил. декларации.
 „Пловдивчани проявяват все по-голям интерес към предоставяните от НАП електронни услуги. През тази година всеки втори гражданин е предпочел електронно да декларира доходите си, като по този начин е спестил своето и на администрацията, време и разходи“ коментира директора на ТД на НАП Пловдив г-н Венелин Найденов.