Борисов: Търсим вариант да построим „Струма“ и да запазим „Скаптопара“

Общество

05-05-2018, 16:57

Снимка:

пресцентър МС

Автор:

Ани Валентинова

Всичко от Автора

Премиерът дал месец срок на експертите да търсят решение

„Дал съм срок от един месец да се търсят варианти да се запази археологията. Искаме да направим магистрала „Струма“, както и да запазим „Скаптопара“. Това заяви премиерът Бойко Борисов, който беше на инспекция на участъка от автомагистрала „Струма“ при откритите останки на древното селище. Министър-председателят обясни, че очаква решени от инженерите и археолозите за възможните варианти за разрешаване на проблема.

Преди месец стана ясно, че са намерени останките от Скаптопара – предшественикът на Благоевград. Бяха открити останки от църква, баня и непокътна гробница. Благоевградчани организираха подписка в защита на находките, които попадат в трасето на бъдещата магистрала.

Днес на обекта присъстваха десетки граждани, които се обявиха за запазване на археологията.
„От 1973 г. знаят, че има разкопки тук. Защо не е направено? Знаете ли колко археология сме направили по страната? Искам да го направим като хората, затова търсим решение как да го направим", обърна се Борисов към събралите се хора. По думите му години наред нищо не е било направено.

85 млн. лв. ще струва вариантът АМ „Струма“ да минава под селището.  Това заяви председателят на УС на Агенция „Пътна инфраструктура“ инж. Дончо Атанасов. "Моето е предложение е това – горе разкопаваме, местим най-ценното там“, добави инж. Атанасов.

Заедно с премиера при огледа беше и министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков.

В момента е сформирана експертна група в Министерството на културата, която предстои да вземе решение по казуса, а Министерството на регионалното развитие и благоустройството ще се съобрази с мнението на археолозите, като ще бъдат предприети посочените от тях мерки и ще се осигури финансиране – дали за консервация на находките, преместване на трасето или друго решение.

Снимка: Кадър БТВ