Гергьовденски обредни хлябове замесват днес в комплекс "Етъра"

Велико Търново Лайф

06-05-2018, 14:29

Снимка:

архив, Velikotarnovoutre

Автор:

Velikotarnovoutre

Всичко от Автора

Гергьовденски обредни хлябове замесват днес в етнографския музей на открито "Етър" край Габрово. Деца и младежи, както и всеки от посетителите може сам да оформи тесто и да научи какъв вид обредност са влагали в миналото балканджиите при замесване на хляба.
Тестото за гергьовденските хлябове се замесва с най-бялото брашно и се завива с най-бялата риза, разказва демонстраторът Боряна Христова. По думите й, при украсата на хляба задължително трябва да се сложат символите на овцете, които са нечетен брой. Сутрин, преди изгрев слънце, младата невеста отивала да събере роса, с която се замесвал хлябът. Той се покривал с най-бялата риза, за да е бяло млякото на овцете.
Днес с празнична църковна служба в храма "Свето Богоявление" в комплекса "Етър" започна отбелязването на Гергьовден. На различни места в етнографския музей има демонстрации на биене на масло, украса на хлябове, тематични ателиета за работа с деца, базар и представяне на млечни продукти в центъра "Българка". 
По обяд ансамбълът за автентичен фолклор "Капанци" от село Паламарца представя две възстановки на гергьовденска обредност, а клуб "Традиция" демонстрира оръжия.
Посетителите на музея могат да се запознаят чрез разкази и беседи със символиката на овчарската дърворезба и оброчния камък, съобщиха от музея.