Майстори замесиха обредни хлябове за свети Георги

Добруджанци

07-05-2018, 08:46

Снимка:

DobrichUtre.bg

Автор:

dobrichUtre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

С китка здраве и усмивка в Етнографската къща на Добрич (фоторепортаж)

В Етнографската къща-музей

В Добрич майстори замесиха обредни хлябове в чест на свети Георги, който е покровител и на земеделците, на стадата и овчарите, съобщава БТА. Празничната изложба е подредена от Регионалния съюз на хлебопроизводителите и сладкарите в двора на етнографската къща-музей.
Обредните хлябове, наречени "харман", "кошара", "овчарник", са свързани със символиката на празника, а пластичната украса се прави с агнешко кокалче, разказа на БТА етнографът в музея Лена Кирилова. По думите й на Гергьовден земеделците трябва да обиколят нивите, да боднат зелено клонче и да заровят в чернозема великденско червено яйце за плодородие.
Малки и големи се стичат в двора на етнографската къща и за да се полюлеят на гергьовска люлка, свързана с култа към слънцето. Вярва се, че силата на природата, на зеленината ще се пренесе и върху човека, и колкото по-силно се залюлееш, толкова по-близо ще се докоснеш до слънцето и неговите дарове, поясни етнографът.
В празничната програма клубове за автентичен фолклор представят обреди и обичаи за Гергьовден и отправят наричания за здраве и берекет през новата стопанска година.