Производството на знаковото розово масло трябва да излезе на светло

Асоциация „Етерични масла, парфюмерия и козметика“ излезе с позиция розовият цвят да се изкупува само с документи за произход

Производството на розово масло по веригата от засаждането на розовия цвят, през брането и изкупуването му до крайния етап – производството на масло, да излезе изцяло на светло, заяви пред БНР Гергана Андреева, изпълнителен директор на Асоциация „Етерични масла, парфюмерия и козметика“.
"Тази година асоциацията излезе с позиция розовият цвят да се изкупува само с документи за произход и ясни доказателства за собственост на площите, от които идва, както и да се изкупува само цвят с нужната чистота, доказани добри условия на отглеждане и сортов произход. Ще съблюдаваме за производството и износа само на масло с необходимите показатели", посочи Андреева и допълни, че имат споразумение с Министерството на земеделието за създаване на вътрешно контролно звено. То ще следи за спазването на законовите норми и добрите производствени практики.  
Знаковото българско производство е вече на 300 години. През последните 10 години, в условията на пазарна икономика редица производители предприеха изкупуване на цвят от нерегламентирани източници с недоказана сортова чистота, което е задължително условие за производството на качествено розово масло, обясни Гергана Андреева. 
„Нашите членове, които обединява асоциацията, са абсолютно на светло – производители, които работят качествено, и ние искаме да няма такива неконтролирани производства, защото продуктът, който излиза навън, е с претенцията да бъде качествено българско розово масло“, каза още Андреева.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен