Добруджанци почетоха паметта на загиналите за независимостта и обединението на България

Добруджанци

07-05-2018, 09:11

Снимка:

Община Силистра

Автор:

dobrichUtre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Повече от 100 автомобила проверени за два часа в Силистра

На 9 май в Силистра до паметника на Трийсет и първи Силистренски полк /Железния/ ще бъде открит още един паметник на признателност - мемориална Стена на славата

Добруджанци почетоха паметта на загиналите за независимостта и обединението на България на 6 май, съобщава БТА. Граждани, представители на различни институции и организации положиха венци и цветя във военното гробище в Силистра. Тук са погребани 53 войни, загинали през Първата световна война. Военното гробище в Силистра е един от четирийсетте военни паметници в Крайдунавска Добруджа и третият в Североизточна България мемориал от Първата световна война след военните гробища в Добрич и с. Шуменци, Тутраканска община.
В мемориалния комплекс "Военна гробница-1916" край тутраканското село Шуменци днес също прозвучаха думи на признателност за подвига на българските войни . Тук са събрани костите на 8 000 бойци от различни националности, участвали в Тутраканската епопея - операция на българската армия през Първата световна война /1916 година/, продължила само 33 часа, но оставила дълбоки следи във военната история. На малък обелиск в комплекса на четири езика е написано: "Чест и слава на онези, които са знаели да мрат геройски за тяхното отечество".
На 9 май в Силистра до паметника на Трийсет и първи Силистренски полк /Железния/ ще бъде открит още един паметник на признателност - мемориална Стена на славата. Изписани са имената на повече от 560 войници.