Путин встъпва официално в длъжност като президент

Свят

07-05-2018, 11:03

Снимка:

kremlin.ru

Автор:

Марияна Толева

Всичко от Автора

Той управлява Русия вече 18 години

Официално днес Владимир Путин щ стъпи в длъжност като президент на Русия. Церемонията ще бъде в Големия дворец в Кремъл в Москва. Това е 4 мандат на Путин като държавен глава. Той спечели изборите през март месец със 76,7 процента. Това бе най-високият изборен резултат за него, откакто дойде на власт.

За първи път Путин бе избран за президент през 2000 г., а през 2004 г. спечели и втори мандат. Според конституцията на Русия президентът има право на два мандата. Така през 2008 г. Путин стана министър-председател, а президент бе Дмитрий Медведев. Според много анализатори обаче управлението на Русия се ръководеше отново от Путин. През 2012 г. Путин се завръща като президент, този път обаче с мандат от 6 години ( предишните два мандата на Путин са с продължителност 4 години). Тогава премиер става Медведев.

Владимир Путин е начело на страната вече 18 години. А с новия мандат ще управлява Русия до 2024 г. Това кара и опозицията да го сравнява с император или цар. За сравнение Сталин е на власт в Русия 31 години, цар Александър II – 26 години, а цар Николай I – 30.

Още отсега се спекулира и за 2024 г. и какво ще направи Путин, когато изтече мандата. Мнозина смятат, че ще инициира промяна в конституцията. Той самият обаче отрича и се шегува, като му зададат въпроса дали отново ще се кандидатира за президент. „Какво трябва да направя? Да остана тук до 100 години? Не." , казва Путин.

Заради това мнозина смятат, че ще изиграе отново сценария с Медведев и ще стане премиер.

Както и през 2012 г. и този път встъпването в длъжност на Путин е съпътствано с протести. Демонстрации се проведоха в събота, а над 1000 души бяха арестувани. Основните лозунги на протестите бяха: „Путин не ни е цар“. Разликата от преди 6 години е, че не се стигна до масови протести.