Десети ден в неизвестност

Общество

08-05-2018, 08:33

Снимка:

Фейсбук

Автор:

Габи Иванова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Боян Петров е в неизвестност от няколко дни

Подновяват спасителната акция по издирване на алпиниста Боян Петров, но ако времето го позволява

Няма новини за изчезналия алпинист Боян Петров, който е в неизвестност вече десети ден. Ако времето го позволява днес трябва да бъде възобновена спасителната акция по издирването му. За последно българинът е бил видян на 29 април. Тогава той е направил опит да изкачи 8-хилядния връх Шиша Пангма в Хималаите.

Отсъствието на Боян Петров е било забелязано от останалите алпинисти, когато са били на 7500 м. височина. За да го търсят са били изпратени трима души които на 7350 м. намират спалния му чувал, но него го няма. Заради продължаващо влошаване на времето, колегите на Боян Петров са били принудени временно да преустановят търсенето.

За изчезването на Петров съобщи съпругата му Радослава Ненова във Фейсбук. 

„Отлагах този пост, за да си представям още малко, че всичко е наред. Но историята бавно плъзна по чужди сайтове, а вече и във външно министерство. Боян е в неизвестност от дни, някъде по склона на връх Шиша Пангма. Със сигурност е направил опит да се качи на върха, защото палатката му е била на лагер 3. Времето рязко се е влошило и другите момчета са слезли в базовия лагер. Те са се движили един ден след него...спасителна акция в момента не е възможна. 

Най-рано утре ще тръгнат да го търсят. Държа постоянна връзка с тях по сателитния телефон. В планината хората стават повече от семейство и знам че ще направят всичко по силите си тази история да завърши добре. За хора обсебени от осемхилядниците базов лагер е повече от дом, а снежния склон им действа като лампа на пеперуда.....едни от най-силните приятелства съм направила в планината, като наркотик е ....“