Информация за посещението на Александър Държиков в Лвов, Украйна

Мисия Пловдив

08-05-2018, 15:57

Снимка:

Община Пловдив

Автор:

plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Визитата бе по покана от Кмета на града и председател на Общинския съвет – Андрий Садовий и по повод тържествата по случай 762-та годишнина от основаването на Лвов

Заместник-кметът по култура и туризъм на Община Пловдив инж. Александър Държиков и директорът на Общински институт „Старинен Пловдив“ Йордан Илиев се завърнаха от 4-дневно посещение в побратимения на Пловдив град Лвов в Република Украйна. Визитата бе по покана от Кмета на града и председател на Общинския съвет – Андрий Садовий и по повод тържествата по случай 762-та годишнина от основаването на Лвов.
В рамките на посещението инж.Александър Държиков проведе множество официални срещи с представители на местната администрация и участва в тържествената сесия на Общинския съвет на Лвов за празника на града. Той връчи на Кмета Андрий Садовий „Почетен плакет на Община Пловдив“ от името на Кмета инж. Иван Тотев, както и официална покана за посещение в Пловдив през месец октомври т.г., когато градът под тепетата ще бъде домакин на мащабен международен икономически форум.
Пловдивската група разгледа популярния музей на архитектурата и бита под открито небе „Шевченский хай“ и се запозна с многобройните културни и исторически забележителности на Лвов, който е под закрилата на ЮНЕСКО от 2009 г., когато става Културна столица на Украйна. През настоящата година, Лвов е обявен за Младежка столица на Украйна.
Заместник-кметът Александър Държиков бе специален гост на първия Международен фестивал на балканската култура „Балкански цветове“, в който взеха участие представителни състави от Балканите, в т.ч. танцови и певчески състави на бесарабски българи. На пловдивския заместник-кмет бе оказана високата чест да открие официално фестивала, да поздрави участниците и да връчи наградата на победителите – Ансамбъл за български народни танци.
Делегацията от Пловдив се срещна с част от българската общност в град Лвов в сградата на Почетното консулство на България, на която присъстваха заместник-консул Михайло Гук, представители на българското дружество „Иван Вазов“, преподаватели по български език от местния университет и неделното училище, представители на фолклорния колектив „Фолклорна звезда“ и др.
Александър Държиков връчи официална покана на ръководителя на представителния фолклорен състав „Черемош“ към Държавния университет в Лвов, г-жа Татяна Когут, за участие в предстоящия Международен фолклорен фестивал, който ще се проведе в Пловдив от 30 юли до 3 август. Освен размяната на подаръци, всички участници в срещата си направиха множество снимки за спомен.