Омбудсманът Мая Манолова бе пак при шивачките от Дупница /видео/

Всички работнички успяха получиха трудовите възнаграждения за 1 май т.г.

„Преди една година и 3 месеца ситуацията изглеждаше безнадеждна, изглеждаше, че няма какво да се направи, така че да си получите честно заработените пари и работодателят да си получи заслуженото. Наистина направихме и невъзможното, защото се оказва, че да убеждаваш парламента е много трудна работа. Аз съм била от другата страна и наистина е ужасно как толкова очевидни човешки неща не могат да бъдат разбрани от тези, от които зависи решаването на проблемите.“ Това каза омбудсманът Мая Манолова при срещата си днес с шивачките от затворената фабрика „Абонданца“ в Дупница.  
След инициираните от омбудсмана законодателни промени през 2017 г., всички работнички успяха да си получат трудовите възнаграждения  за 1 май т.г. от Фонда за гарантиране на вземания. Повечето от тях имаха по две неизплатени заплати за 2016 г., както и допълнителни плащания, надхвърлящи при някои над 2000 лева.
„С много нерви, натиск и най-вече след много време и след много усилия, успяхме да постигнем тази победа, не само за вас, но и за хиляди други работници, които са във вашата ситуация“, категорична бе Манолова.
Тя подчерта, че във Фонда за гарантиране на вземания на работници при фалирали предприятия са постъпили 4 500 заявления до този момент, като сред първите обработени са били тези на шивачките от гр. Дупница и обърна внимание, че срокът за заварените случаи изтича на 16 май т.г.
„Обработени са заявленията и са изплатени дължимите възнаграждения на 166 души, 150 000 лв. са преведени. До момента Фондът е превел общо около 400 000. Това са и на други работници, но буквално през следващите седмици ще преведат още 3,5 млн. лв.“, допълни общественият застъпник.  
 Манолова подчерта, че това е един от най-хубавите й моменти, откакто е омбудсман, за което благодари на жените, които в знак на признателност й подариха икона на Св. Иван Рилски – закрилник на техния град.
„Големите победи се случват с малки крачки и множество малки победи, така че ако искаме да има справедливост в България, точно така трябва да правим. Да не оставяме ненаказано нито едно зло и непоправена нито една  несправедливост“, заяви омбудсманът.  
Тя допълни, че Изпълнителна агенция „Главна инспекция по труда“ вече е подала 15 заявления срещу некоректни работодатели и другата седмица организира среща с ръководствата на всички институции, свързани с проблема - ИА ГИТ, Фонд „Гарантирани вземания на работниците и служителите“ и НОИ, тъй като в някои от случаите има много трудности като липса на документи, удостоверяващи дължимите суми и периоди, включително и укриване на работодатели.
„Нито един случай не трябва да бъде оставен без достатъчно внимание, защото зад всеки един такъв случай стоят хора, стоят човешки съдби“, завърши омбудсманът.