Децата на Стара Загора поздравиха Европа

Празникът започна с изпълнение на „Ода на радостта” от градския духов оркестър

Весел празник „Младите таланти с поздрав към Европа“ организираха Информационен център „Европа Директно – Стара Загора“ и Община Стара Загора днес в парк „Пети октомври“. Той е посветен на 9 май - Деня на Европа.

В него се включиха Областен информационен център (ОИЦ), както и творчески формации към Център за подкрепа за личностно развитие, Народно читалище „Родина 1860“, училища и детски градини.

Празникът започна с изпълнение на „Ода на радостта” от градския духов оркестър.

„Днес празнуваме Деня на Европа, ден, в който всички държави са решили да работят заедно в мир, да имат еднакви ценности и добро партньорство. Тази година 9 май е по-специален за нас, защото в момента България е председател на Съвета на Европейския съюз“, каза при откриването Константин Стоянов от „Европа Директно“. Той уточни, че празникът е вече традиция и благодари на Община Стара Загора за доброто партньорство всяка година.

„Денят на Европа ни обединява в името на разума, за по-добър живот, за нашето бъдеще, за нашите деца“, подчерта Пенка Чавдарова, началник на отдел „Образование“ в Община Стара Загора.   Тя припомни, че на 9 май 1950 г. френският външен министър Робер Шуман прочита историческата декларация за обединение в Европа, която е в основата на Европейската общност за въглища и стомана, предшественик на днешния Европейски съюз.

Най-малките мажоретки от Центъра за подкрепа за личностно развитие дадоха начало на забавленията с красив танц. След тях малчуганите от Детска градина № 8 „Българче“, № 34 „Райна Княгиня“ и № 20 „Мир” изпълниха танци и песни, за които получиха бурни аплодисменти от присъстващите на празника. Подготвителни групи от Шесто основно училище също се представиха с песен, а в танца им „Арам Зам Зам“ се включиха и други участници в празника.

Поздрав поднесоха и по-големите мажоретки от Центъра, както и малките певци и танцьори от Детска вокална студия „Усмивки“ , Фолклорна школа „Жарава“ и Детски фолклорен ансамбъл „Траянци“.

Между изпълненията Константин Стоянов задаваше въпроси на публиката свързани с Европейския съюз. Всеки отговорил правилно получи награда.

Освен на главната сцена, организаторите бяха обособили и четири забавни къта, където децата също можеха да се изявят. В единия участниците  подредиха пъзел, изобразяващ обединена Европа, нейните общностни символи, както и тези на всяка страна-членка, във втория децата рисуваха на хартия, в третия на асфалт. Имаше и информационен кът за Европейския съюз, неговите функции, дейности, институции и възможности за гражданите.

Дошлите на празника разгледаха и изложбата "Европа в моята Стара Загора", организирана от Областен информационен център - Стара Загора, част от европейската кампания „Европа в моя регион 2018“, която се провежда ежегодно във всички страни от Европейския съюз.