Мария Габриел: Бъдещето на Европа е цифрово

1000 общини в Европа с безплатен интернет от 15 май

90% от работните места в Европа след 2020 г. ще се заемат по електронен път. Прогнозата направи българският еврокомисар Мария Габриел по време на среща-дебат в Софийския университет. 80 млн. европейци никога не са използвали Интернет до момента, а 169 млн. европейци нямат основни цифрови умения, съобщи тя.

Само след седмица по инициатива на ЕК 1000 общини в Европа ще разполагат с безплатен интернет. 15 000 са кандидатствалите, а на 15 май ще бъдат определени печелившите. Очаква се сред тях да са и 15 български общини. Местните парламенти ще имат правото да решат кои ще са местата с безплатния интернет – паркове, болници, община. В краткосрочна перспектива се очаква тази инициатива да направи общините „видими”, както и да създаде възможност за нови работни места и услуги.

Българският еврокомисар посочи сигурността като основен приоритет на цифровизацията в сферите на енергетиката, транспорта и здравеопазването, които са ключови сектори за всяка една страна. Нейните усилия ще бъдат насочени и към гарантирането на по-голяма резистентност към кибер атаки на европейско ниво. Мария Габриел продължава и борбата с незаконното съдържание в Интернет.

При разговори големите платформи са поели ангажимент до час да свалят информации, в които се говори с езика на омразата, които пропагандират тероризъм и насилие над деца. Ако доброволно поетите ангажименти не се изпълняват, г-жа Габриел е готова и със законодателно предложение, което да ги задължи да изтриват нелегалното съдържание. До 15 май Българският еврокомисар събира идеи как да се борим с тъмната страна на интернет, а в началото на есента ще връчи и награди в инициативата „Безопасен интернет за теб”.