Русия отбеляза Деня на победата с пищен парад (СНИМКИ+ВИДЕО)

Свят

09-05-2018, 16:31

Снимка:

kremlin.ru

Автор:

Марияна Толева

Всичко от Автора

Вучич и Нетаняху бяха редом до Путин на честването

9 май е Денят на победата в Русия. Тази година се навършват 73 години от победата на СССР над нацистка Германия. По традиция денят се отбелязва с пищен парад в центъра на Москва. Той се ръководи от руския министър на отбраната Сергей Шойгу.

В парада на Червения площад участваха над 13 000 военнослужещи и над 150 оръжия и бойна техника, някои от които бяха показани за първи път пред публика.

Специални гости на президента Владимир Путин бяха сръбският президент Александър Вучич и израелският премиер Бенямин Нетаняху.

В речта си руският президент Владимир Путин обяви, че страната му е готова на диалог, за да се осигури мира на планетата.

„Войната винаги е предизвикателство за самия живот. Русия е отворена за диалог по всички въпроси, свързани с осигуряването на глобална сигурност; тя е готова за конструктивно равноправно партньорство за постигане на споразумения, мир и напредък на планетата. Спомняме си трагедиите на двете световни войни; уроците на историята не ни позволяват да бъдем слепи. Новите заплахи носят същите стари грозни характеристики: егоизъм и нетолерантност, агресивен национализъм и претенции за изключителност.“, заяви Путин.

Той обаче не пропусна да отправи критика към противниците на Русия. Днес се правят опити да се преодолее това дело на хората, които спасиха Европа и света от робство, от ужасите на Холокоста, да изкривят събитията от войната, да погребат истинските герои в забвение, да измислят, да пренапишат историята. Никога няма да позволим това да се случи.“, заяви Путин.

 

 

На Червеният площад бе и лидера на ВОЛЯ Веселин Марешки. 

Tой публикува снимка във Фейсбукот парада с думите: „Поклон пред паметта на десетките милиони бойци от 61 държави, дали живота си, за да я има днес Европа, да ни има нас. Думите са безсилни да опишат енергията и емоцията, когато си в Москва точно на този ден. Усеща се безграничната сила и духът на руската нация, смазала фашизма. Честит празник, европейци!“

 

Вижте снимки от военния парад ТУК