Северна Корея освободи трима американци

Свят

09-05-2018, 18:32

Снимка:

Facebook

Автор:

Марияна Толева

Всичко от Автора

Дататa и мястото на срещата между Тръмп и Ким Чен-ун са уточнени

Северна Корея е освободила трима американски граждани, съобщи президентът на Съединените щати Доналд Тръмп в профила си в Туитър. Те летят към САЩ заедно с държавния секретар Майк Помпео. Лично Тръмп ще ги посрещне на родна земя.

От поста му в социалната мрежа стана ясно и че вече определена датата и мястото на срещата с Ким Чен -ун. Тръмп обаче не разкрива подробности.

Международните медии коментират, че освобождаването на тримата американци е израз на добра воля от страна на Пхенян преди срещата.

Самият Помпео е имал среща със севернокорейския лидер, която определя като „много ползотворна“. Двамата са уточнили подробностите за срещата с американския президент.

Освободените американци са с корейски произход. Ким Хак-Сун, Тони Ким и Ким Дон-Чул бяха арестувани "противодържавна дейност" и са бъли в трудови лагери в Северна Корея. Първите двама бяха задържани през пролетта на миналата година, а Ким Дон-Чул, пастор на над 60-годишна възраст - през 2015 г.

По данни на Комитета за човешки права в Северна Корея в страната има 120 000 затворници. Арестите там се извършват за почти всичко – от гледане на южнокорейски филм до опит за бягство. Политическите затворници пък са изпращани в трудови лагери, където условията са нечовешки.

Южна Корея приветства новината за освободените американци и напомни, че Северна Корея е задържала шестима южнокорейци.