Европа в моя Добрич 2018

Добруджанци

10-05-2018, 09:42

Снимка:

ОИЦ

Автор:

dobrichUtre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

ОИЦ-София ще проведе работна среща

Бяха представени проекти, финансирани по ОП Регионално развитие 2007 -2013

Областен информационен център - Добрич отбеляза 9 май, Деня на Европа с информационно събитие на което бяха представени проекти на община град Добрич, които са финансирани с европейски средства. Предвидения велотур „Европа в моя Добрич“ бе отменен поради дъждовното време. Пред над 35 младежи от Финансово-стопанска гимназия „Васил Левски“ гр. Добрич и Младежкият център  „Захари Стоянов“ – Добрич, в заседателната зала на Община град Добрич,с кратка история за създаването на Европейския съюз г-н Йорданов, кмет на Община град Добрич откри информационното събитие. Той представи пред младите посланици на Европейския парламент и останалите младежи всички изпълняващи се в момента проектиот общината на стойност над 137 млн. лв. Той подчерта, че без тези европейски средства не биха могли да се постигнат тези резултати и този социален ефект, кактои да се привлекат толкова средства за обновяването на града ни.

Геновева Друмева, управител на ОИЦ – Добрич представи комуникационната кампания Европа в моя регион 2018, която има за цел да насърчи гражданите да откриват проекти на ЕС близо до тях.Младежите проявиха интерес и към трите инициативи на ЕС - фотоконкурс, конкурс за блогъри и викторина.

Фотоконкурсът има за цел да привлече вниманието към решаващите инвестиции, направени в европейските региони благодарение на Европейския съюз. За участие в конкурса, гражданите трябва да направят две снимки на проекти, съфинансирани от ЕС: една на проекта (художествена, творческа) и една на табелата или билборда с информация за финансирането и с флага на ЕС. През септември журито ще обяви 30-те най-добри кадъра, които ще бъдат събрани впътуваща в Европа фотоизложба. Конкурсът за блогъри насърчава писането на публикации относно проекти, финансирани от ЕС. Тримата победители ще бъдат поканени да участват в триседмична пълна програма за обучение в реална среда, посветена на комуникациите в ЕС. И двата конкурса са със срок 31 август. За проверка на знания на гражданите за регионите на ЕС и тяхната култура по забавен начин е подготвена викторина, като на всеки две седмици ще се избира победител, който ще получава кошница с европейски деликатеси.Инициативата DiscoverEUсъщо привлече вниманието на младежите. По повод Европейска година на културното наследство, Европейската комисия подарявана 18-годишните европейци безплатни билети за влак, за да обиколят 4 страни за месец. Кандидатстването е онлайн в периода от 12 – 24 юни 2018г. Заинтересованите младежи трябва да попълнят кратък тест и да желаят да станат посланици на DiscoverEU.

Бяха представени проекти, финансирани по ОП Регионално развитие 2007 -2013, които по някакъв начин са променили облика на града:„Обновена и модернизирана градска среда чрез реконструкция на градски парк „Св. Георги” и „Йовковия Добрич – съвременна туристическа дестинация, и двата изпълнени от община град Добрич.

Събитието приключи с кратка викторина и награди за всички участници в него.

Инициативата бе част от европейската кампания „Европа в моя регион 2018“, която се провежда във всички страни от Европейския съюз, заедно с над 1300 събития.