Клавирно дуо се представи на СКМ „Константин Илиев“

Добрич Лайф

10-05-2018, 10:20

Снимка:

DobrichUtre.bg

Автор:

dobrichUtre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Седмица на камерната музика с международно участие „Константин Илиев“

Десислава Щерева - Евгения Симеонова изпълниха творби от Антонио Дворжак и Константин Илиев

Снощи в рамките на втората вечер на Седмицата на камерната музика с международно участие „Константин Илиев“ в Добрич се представи Клавирно дуо Десислава Щерева - Евгения Симеонова (на 4 ръце). Те изпълниха творби от Антонио Дворжак и Константин Илиев.
Създадено преди 20 години, клавирно дуо Десислава Щерева – Евгения Симеонова непрекъснато разширява и обогатява репертоара си. Голяма част от него е нов, непопулярен и е прозвучал в редица престижни зали, на концерти и фестивали. Наред с интерпретациите на утвърдени творби от световния репертоар за подобен ансамбъл, дуо Щерева – Симеонова осъществява премиери в България и на творби от Леополд Кожелух, Дариус Мийо, Франсис Пуленк, Жано Хайнен и Конлън Нанкароу. Доказателство за високото им изпълнителско майсторство са създадените редица български творби за клавирно дуо, съобразени със спецификата на техния ансамбъл и посветени на тях.
Изявите им на наши и международни сцени бележат непрекъснат възходящ успех. Дуото е носител на „Кристална лира“. В последните няколко концертни сезона дуото проявява подчертан интерес към произведения за различни формати клавирни ансамбли за 4, 6 и 8 ръце с творби от епохата на барока и класиката. Значима художествена стойност имат реализираните студийни записи на дуото за БНР, а за  БНТ осъществяват поредица от филми, някои от които, посветени  на ансамбъла. Понастоящем Десислава Щерева е доцент в Катедра "Пиано" при Теоретико Композиторски и Диригентски факултет на НМА "Проф. Панчо Владигеров" и в НБУ. Евгения Симеонова е професор в Катедра "Пиано" при Теоретико Композиторски и Диригентски факултет на НМА "Проф. Панчо Владигеров", София.
 
На 10 май /четвъртък/ от 19.00, отново в зала „Нели Божкова” ще се представи с Камерен концерт Петър Карагенов - пиано и Шерил Пейсин Лий – сопран.
Петър Карагенов - пиано. Роден е през 1993 г. в гр. София. Завършил е НМА „проф. П. Владигеров“ в класа по пиано на проф. Стела Димитрова-Майсторова.От 2017 г. изучава вокален акомпанимент в Университета за музика и изпълнителско изкуство - Грац, Австрия в класа на проф. Йозеф Брейнл. Носител на награди от престижни национални и международни конкурси. През годините Петър Карагенов е неколкократен солист на Държавна Опера – Пловдив, Врачанска Филхармония, Академичен Симфоничен Оркестър към НМА „Проф. Панчо Владигеров“, София. Успешно участва в наши и задгранични музикални фестивали, а тт 2017 г. активно концертира с различни камерни формации в Австрия.
Шерил Пейсин Лий, сопран.  Родена е в Сингапур. Започва обучението си по пеене в Академия по изкуствата “Нанянг” под ръководството на Нанси Юен. Продължава в Европа, където завършва пеене в Университета за музика и изпълнителско изкуство - Грац, Австрия в класовете на Мартин Клийтман (пеене), Йозеф Брейнл (песенна интерпретация), Роберт Хайман (ораториално пеене). Участва в редица оперни постановки, а нейният дебют със Сингапурската лирическа опера, изпълнявайки ролята на Ческа в операта Джани Скики от Дж. Пучини има голям успех. Като концертиращ артист е промотирана от Young Musicians Society (Singapore), Steierischer Tonkünstlerbund (Austria) и Szene instrumental (Austria). През годините изнася редица рецитали из Европа, Сингапур и Хонгконг. Има специално отношение към съвременния вокален репертоар, като в нейна интерпретация за първи път прозвучават редица творби на Сингапурския композитор Америк Го. През 2016 г. получава Стипендията за надарени музиканти на град Грац, както и Почетната награда за изпълнителство на Университета за музика и изпълнителско изкуство, Грац.