Ваня Кастрева: Нека децата приемат "малките матури" като състезание

Мисия София

10-05-2018, 12:37

Снимка:

bnt.bg/ кадър

Автор:

sofiautre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Близо 64 000 четвъртокласници ще се явят на „малките матури“

Това е една тренировка за тях самите, защото концентрацията е важно умение

В 10 часа едновременно в цялата страна ще се проведе първият от поредицата Национално външно оценяване като изпит по български език и литература, обясни Ваня Кастрева, началник на Столичния инспекторат по образование в ефира на БНТ. "Нека излишният стрес бъде много далеч от темата ни днес, защото това е едно състезание, нека децата да го приемат по този начин и техните родители също", каза Кастрева.

"Във всеки един миг в нещо се състезаваме", допълни тя и успокои, че изпитът е върху учебно съдържание, което децата познават добре.

"Въпросът е да бъдат спокойни и концентрирани. Това е една тренировка за тях самите, защото концентрацията е важно умения, което трябва да имаш в живота изобщо", коментира Ваня Кастрева.

Тя допълни, че с изпитите ще се направи един външен мониторинг на системата, защото външната оценка е важен показател "къде сме достигнали в индивидуален план за всяко дете", както и като цяло за образователната система.

Кастрева коментира, че оценката, която ще получат на "малките матури" четвъртокласниците не е текуща - учителят може да я вземе предвид при оформянето на успеха, но не се вписва като текуща оценка. "Оценяването е в точки", допълни тя.