Шефът на Спецпрокуратурата: Адвокат укрива документи по делото „КТБ“

Иван Гешев обясни обвинението срещу един от адвокатите на Василев в оказване на натиск върху свидетел

„Василев е казал на свидетели да дадат 210 000 лева на въпросния адвокат за профилактиране на свидетеля Бисер Лазов. Това са данни от свидетелски показания за разговор, проведен в Белград”. Това заяви пред НОВА ТВ ръководителят на Специализираната прокуратура Иван Гешев.

По думите му същият защитник предупредил свидетели по делото, че следствието и прокуратурата ще извършат претърсвания на офиси на фирми, свързани с Цветан Василев. Това се случило още през юни 2014 г. 

„Вероятно е имало теч на информация. И тогава са започнали действия, свързани с укриване на документи – някои от тях се скриват в помещения с табелка „Адвокат” на вратата, чийто обиск се усложнява от Закона за адвокатурата и те не са претърсени”, каза още Гешев.

Той поясни, че не може да има нови обвиняеми по делото, но са започнали „множество отделени досъдебни производства срещу десетки лица, за които се твърди, че са получавали пари”. Сред тях имало и популярни хора.

„Целта на защитата е да превърне процеса по казуса „КТБ” в политически, за да не бъде екстрадиран Цветан Василев от Сърбия”, смята шефът на Спрецпрокуратурата.

Според него няма да се наложи изчитането на цялата заключителна част от документите по делото на глас в съдебната зала. А въпросните документи са с обем от около 5000 страници. Практика за четенето им в съда е имало допреди известно време, но сега, в повечето случаи просто се записва в протокола, че текстът е прочетен. А Гешев определи тези законови процедури като „остарели и безсмислени”.

„Днес спокойно можеше да започнат разпитите на свидетели. Но защитата има интерес да бави процеса и законът й дава това право. Адвокатите знаят какви са доказателствата по делото и се страхуват”, коментира още Гешев.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен