Празник на библиотечните и информационни работници

София Лайф

11-05-2018, 10:19

Снимка:

sofiautre

Автор:

sofiautre

Всичко от Автора

Ден на отворените врати в Столичната библиотека

11 май е Празник на библиотечните и информационни работници, като по този случай ще е ден на отворените врати в няколко библиотеки в Столичната библиотека.

„Библиотеката – съкровищница на словото“ - 12:00 ч.

- Творци – приятели на библиотеката (Мирела Иванова, Пламен Дойнов, Кристин Димитрова, Йордан Ефтимов, Роман Кисьов, Иван Ланджев и младите автори Анна Лазарова, Георги Гаврилов, Иван Вълев, Виолета Кунева и др.) ще четат свои произведения и ще отправят послания за празника;

- С участието на мъжка вокална група „Светоглас” („Светоглас“ е първата българска вокална формация за старинна полифонична музика, основана през 2009 г. по идея на Даниел Спасов и Милен Иванов – солисти на Мистерията на българските гласове. Те пресъздават многогласно българската фолклорна и църковна музика. През 2014 година „Светоглас“ осъществяват записи на старинни църковни песнопения за втория си самостоятелен проект „Древни химни на православието“).

Откриване на изложби:
- „Прослава на св. св. Кирил и Методий. История на празника“ - документалната изложба е посветена на паметта на Първоучителите, на историята на празника, честван не само в България, а и в Европа. Представени са малко познати факти за възникването на преклонението към делото на светите братя, честването у нас и чужбина, развитието на българската книжнина. Показани са репродукции на изображения на Кирил и Методий, снимки на техни паметници, илюстрации на украса на ръкописни книги.

Библиотеката представя ценни старопечатни издания от фондовете си, като Псалтир (1757 г.), Служебник (1855), Ирмология (1851), Евангелие (1859), превод на Неофит Рилски, Антоний Хилендарец – Кратко описание на Святата и преславна гора Атонска (1853), Писменица на славянский язык на Иван Момчилов (1847), Славяноболгарское детеводство (1835) и др.

- „Илюстрациите в детските вестници и списания до 1944 г.“ - изложбата представя част от илюстрациите в детския периодичен печат от началото на ХХ век до 1944 г. Показани са илюстрации на едни от най-известните български художници като Илия Бешков, Стоян Венев, Георги Атанасов, Никола Тузсузов, Вадим Лазаркевич и др. Това е малка част от дигитализираните детски периодични издания, които са притежание на Столична библиотека.

- "Илюстрации от поколението Милениум“
Експозицията представя на публиката творчеството на млади, но успели вече български художници. С изложбата „Илюстрации от поколението Милениум” Столичната библиотека Ви кани да се запознаете с 30 млади илюстратори, живеещи в България, Испания, Англия, Унгария, Франция, Италия, Австрия, Белгия. В експозицията са включени техни произведения от лични проекти, както и реализирани вече в книжни издания, сред които илюстрациите на Борис Праматаров за издателство „Сонм”, оформлението и илюстрациите за новото издание на „Дивите разкази“ на Николай Хайтов от Люба Дашинова, илюстрациите на Нели Друмева към „Майстори на феи” от Весела Фламбурари, книжките на Катя Антонова на издателство „Рибка” с илюстрациите на Мартина Андонова, различни издания, илюстрирани от Мила Янева-Табакова и др.

„Илюстрации от поколението Милениум” е първата изложба, представена от сайта „Българска илюстрация“ в навечерието на първата му годишнина. С тази изложба се поставя началото на партньорството на Столична библиотека и сайта „Българска илюстрация“, като ще бъде подписано споразумение за сътрудничество за организиране и провеждане на национално биенале на българската илюстрация.

- „Младите творят“ - изложба от рисунки на ученици от Френския лицей „В. Юго“ и 9-та Френска гимназия „Алфонс дьо Ламартин“.

На празника Библиобусът на Столична библиотека ще бъде в училища в ж.к. „Люлин“.

От 8:30 до 19:30 ч.
„Библиотеката отвътре“;
Безплатни читателски карти.

Инициативите са част от програмата, посветена на 90-годишнината от създаването на библиотеката.