Александър Донски спечели титлата на Държавния турнир за мъже

Той стана победител на Тенис център "Санта Марина"

Александър Донски спечели титлата на Държавния турнир за мъже на Тенис център „Санта Марина" в Созопол с награден фонд 2000 лева от календара на Българската федерация по тенис (БФТ). Във финала Донски спечели срещу Мартин Димитров със 7:6(5) 6:3 след 1 час и 38 минути игра.

 

Донски бе поставен под №2 в основната схема и стана шампион без загубен сет, след като отстрани последователно Мехмед Исмаилов с 6:0 6:1, Донован Лилов с 6:1 6:0, Вениамин Нив с 6:3 6:4 и Пламен Милушев с 6:4 6:3 по пътя към финала. Първият поставен Мартин Димитров бе убедителен в първите си три мача, а в полуфиналите спечели след тричасов драматичен мач срещу Златан Палазов със 7:6(6) 3:6 7:6(5).

Във финалната среща Донски пръв направи пробив и поведе с 3:1 в първия сет, но Димитров го върна бързо и изравни. Стигна се до тайбрек, в който Донски поведе с 5:2 точки, допусна изравняване, но взе следващите две точки, а с това и сета. По подобен начин във втората част Донски дръпна с 3:0 гейма, допусна изравняване 3:3, но взе следващите три поредни гейма за крайното 7:6 6:3.

Финалът на двойки между Пламен Милушев и Фердун Шефкедов срещу Александър Донски и Мартин Атанасов бе прекъснат поради дъжд при 5:5 в първия сет, след което Донски и Атанасов се отказаха поради болки в рамото на победителя на сингъл. Така шампиони станаха състезателите на НСА Милушев и Шефкедов.

Държавният турнир за мъже бе поредното състезание от богатия календар на Тенис център „Санта Марина". Участвалите в него ще играят и на международния турнир за мъже „Санта Марина Къп" с награден фонд 15 000 долара от календара на Международната федерация по тенис (ITF), който започва утре.

Едноименният тенис център в китното и зелено ваканционно селище "Санта Марина" в Созопол разполага с 8 "Грийн Сет" корта (ITF сертифицирана акрилна настилка) с фантастична гледка към морето. В последните години в тенис курорта са проведени над 30 престижни национални и международни състезания, над 500 състезатели от повече от 50 страни са взели участие в турнирите в Созопол.