Европейските столици на културата се срещат в Пловдив

Мисия Пловдив

11-05-2018, 19:18

Снимка:

plovdivutre.bg архив

Автор:

plovdivutre.bg

Всичко от Автора

На гостите им предстои пешеходен тур в Стария град, посещение на Античния театър и квартал Капана

30-те представители на „семейството на европейските столици“ вече са Пловдив. Първият ден от работната им програма започна в новото пространство за култура СКЛАД в Тютюневите складове, където бяха посрещнати от репетиция на Държавна опера – Пловдив. Диригентът Константин Добройков разказа на гостите за съвместните проекти на операта с фондация „Пловдив 2019“, както и за доброто партньорство между двете организации при реализирането на фестивала Opera Open. Изпълнителният директор Кирил Велчев се обърна към тях с думите: „Сигурен съм, че всеки град бил Европейска столица на културата носи своята уникалност, но знам, че Пловдив ще намери специално място във всеки един от вас.“
Представителите на 15-те  града от различни краища на Европа останаха впечатлени не само от СКЛАДА-а като добре ситуиран и изключително подходящ за културни прояви и срещи, но и от целия Тютюнев град, който според мнението на някои от културните столици е изключителна градска находка.
В първата работна сесия едни от най-старшите столици на културата, от 2008 до 2010 година, представиха своите добри и лоши практики. Екипът на „Пловдив 2019“ запозна колегите си с водещите проекти в програмата и етапите на реализирането им.
Утре ще бъде обсъдена и ролята на Балканските градове в инициативата Европейска столица на културата. На гостите им предстои още пешеходен тур в Стария град, посещение на Античния театър и квартал Капана.