Пловдивски училища отбелязаха празника на Св. св. Кирил и Методи

Мисия Пловдив

11-05-2018, 19:22

Снимка:

Община Пловдив

Автор:

plovdivutre.bg

Всичко от Автора

За първи път денят се отбелязва в Пловдив през 1851 по инициатива на Найден Геров

С традиционно шествие пловдивски училища отбелязаха днешния 11 май, когато се чества празникът на Св. св. Кирил и Методий. Тази година освен кметът Иван Тотев се включиха и министърът на културата на Република Македония Роберт Алагьозовски и Амелия Гешева – заместник-министър на културата.

Празнична програма с изпълнение на народни песни бяха организирали възпитаниците на хуманитарна гимназия „Свети свети Кирил и Методий“. Заедно със стотиците ученици от пловдивски училища, които се включиха в шествието, предвождано от икона, гостите стигнаха до барелефа на светите братя на улица „Съборна“, където поднесоха венци и цветя в знак на почит към създателите на глаголицата. Средно училище „Свети свети Кирил и Методий“ също отбеляза с шествие патронния си празник.

В честването се включи и кметът на район „Западен“ Димитър Колев, който също поднесе цветя. От училището продължиха тържествата с празничен концерт в зала “Сила”. За първи път денят се отбелязва в Пловдив през 1851 по инициатива на Найден Геров и Пловдивското епархийско класно училище, сега хуманитарна гимназия „Свети свети Кирил и Методий“. 11-ти май се чества като църковен празник на двамата свети братя, докато 24-ти май се утвърждава като празник на българската просвета и култура и на славянската писменост.