Специалистите по здравни грижи на протест в София

Животът

12-05-2018, 14:30

Снимка:

bnt.bg/ кадър

Автор:

sofiautre

Всичко от Автора

Най-ясно формулираното искане за по-високо заплащане

В Международния ден на сестринството, специалистите по здравни грижи излязоха на протест пред Министерския съвет с искане за по-достойно заплащане. В протеста се включиха медицински сестри, акушерки, фелдшери, лаборанти и рехабилитатори от цялата страна, предава БНТ.

Най-ясно формулираното искане за по-високо заплащане - именно там, според специалистите по здравни грижи се крие ключът към разрешаване на много от проблемите, трупани с години в сектора. Сега средната заплата на специалистите по здравни грижи е около 700 лв., а те настояват тя да стане 1500 лв. По думите им, така ще имат шанса да работят само на едно място и да имат повече млади колеги, защото в момента средната възраст на специалистите е 53 години.

"Ние сме от провинцията и предполагам, че нашите заплати са много по-ниски отколкото тук в София. Искаме да станат еднакви както тук, така и в цяла България. Работя в Белодробната болница в Русе и на второ място работя. Много е трудно, но няма как", коментира една от протестиращите.

"Липсват около 30 000 медицински сестри. Съгласно Европейския доклад, съгласно Професионалния регистър на БАПЗГ, в момента българската здравна система разполага с по-малко от половината от критично необходимия брой медицински специалисти", обясни Милка Василева, съпредседател на БАПЗГ.