Последно представление "Кралят Елен" за сезона в Театър Азарян

София Лайф

12-05-2018, 15:32

Снимка:

НДК

Автор:

sofiautre

Всичко от Автора

За по-малко от година от съществуването си спектакълът успя да получи две номинации в различни категории

В столицата публиката може да види за последно трагикомичната приказка „Кралят Елен” по текстове на Карло Гоци през този сезон днес от 19:00 часа в Театър Азарян.

За по-малко от година от съществуването си спектакълът успя да получи две номинации в различни категории – една за награда Икар и една за награда Аскеер, с които са отличени съответно актьорите Боян Арсов и Веселин Петров.

Младият режисьор Анастасия Събева създава представлението в традициите на комедия дел арте (театрален жанр, който се развива през XVI век в Италия от пътуващи трупи). Историята ни отвежда в приказната страна Серендипо, където се преплитат любов, лъжи и завист, жажда за власт, коварство и магии. Всичко това е пресъздадено от осем талантливи актьори, които пеят, танцуват и играят с младежка енергия и дух.

В „Кралят Елен” решението на класическата приказка от XVII век е изцяло подчинено на гледната точка на една пътуваща трупа. Артистите отварят своите куфари, обособяват своята сцена и всичко започва като поредната среща на актьорите с публика. В хода на действието обаче, сюжетът увлича напълно артисти и зрители и не след дълго класическият текст ги потапя в приказна магическа история.

В спектакъла участват: Августина-Калина Петкова, Борис Кашев, Боян Арсов, Веселин Петров, Елена Нацариду, Ненчо Костов Весела Петрова/Калина Георгиева и Стелиан Радев.

Изработката на маски и визуална среда са дело на Елена Нацариду, Августина-Калина Петкова и Ада Паунова. Използвани са цитати от произведения на Федерико Фелини, Емир Костурица и Том Стопард.

„Кралят Елен” се осъществява с подкрепата на Техем.