Столичният зоопарк отбелязва 13-ти юбилей

София Лайф

13-05-2018, 11:57

Снимка:

facebook/ Софийски зоопарк

Автор:

sofiautre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Нова образователна рубрика в Столичния зоопарк

Фотоизложба "Близките срещи в Софийския зоопарк"

Заради постоянното присъствие на слонове в историята на зоопарка, той се превръща и в негов символ

Началото e положено от цар Фердинанд, който бил известен със страстта си към природата. В парка Врана той събрал внушителна колекция от животни и растения. Наложило се тя да бъде преместена на по-голяма площ - така през 1888 се създава Царската зоологическа градина в близост до днешната Борисова градина, предава БНТ.

Годината е 1912-а. Първият индийски слон на зоопарка все още е във Врана и оре царската градина. Градът е в очакване на преместването му в новия слонарник. Той обаче отказва да върви.

В дните за посещение на новия зоопарк шестима стражари пазели реда - толкова голям бил интересът. В онези дни гледачите били наричани зверовъди. Ролята им се оказва ключова в най-драматичния момент на зоопарка - по времето на Втората световна война. Бомби разрушават много от постройките. В търсене на храна директорът заедно с малкото останали зверовъди обикалят улиците за убити коне и волове. В дните, когато месото не достига, се налага да застрелват някои от тревопасните животни.

60-те и 70-те години колекцията от животни нараства, и Княжеската градина се оказва тясна за зоопарка.

Голямото преместване в полите на Витоша през 1984 г. е истинско събитие. От немски цирк с влак на гара Пионер пристига и слоницата Зита. Именно заради постоянното присъствие на слонове в историята на зоопарка, той се превръща и в негов символ. Камилата Пешо обаче, вече на достолепна възраст има свое мнение по въпроса.Снимка на Деня

Красотата на парк "Кайлъка"