МОН одобри новите учебници на „Просвета“

Животът

15-05-2018, 17:01

Снимка:

Издателство Просвета

Автор:

sofiautre

Всичко от Автора

Учебниците ще са за 3., 7. и 9. клас

МОН одобри всички проекти за нови учебници за 3., 7. и 9. клас на издателска група „Просвета“. Заедно с печатните издания оценителите дадоха положителна оценка и на електронните. Досега „Просвета“ предлагаше електронни учебници за ученици от 1. до 8. клас, но от тази есен и деветокласниците ще могат да учат по тях.

За 3. клас има два пълни комплекта по всички предмети – „Чуден свят“ („Просвета – София“) и „Голямото приключение“ („Просвета Плюс“). Те са дело на същите авторски колективи, които създадоха и учебниците за 1. и 2. клас. Хиляди учители работят по тях от миналата учебна година, харесват ги и постигат отлични резултати в клас. Тази висока оценка бе потвърдена на Международния панаир на книгата във Франкфурт, Германия, където престижно жури присъди на „Голямото приключение“ за 1. клас награда за най-добър учебен комплект в Европа за 2017 г. Не по-малко успешен е и другият комплект, „Чуден свят“. Извън двата комплекта „Просвета“ предлага учебници по три чужди езика – английски, немски и руски.

За 7. клас издателската група има общо 29 учебни комплекта – по два или по три за всеки предмет. А за 9. клас учебниците са 25, включително учебници по английски, руски, немски и френски език, предназначени за интензивно обучение и обучение по втори чужд език.

Електронните учебници са дигитални варианти на печатните – изцяло покриват изискванията на МОН за съдържание и отговарят на учебната програма.

„Досегашната работа в училище с тях показва, че те се приемат с изключителен интерес заради атрактивните триизмерни анимации, видеоклипове, интерактивни упражнения, задачи и образователни игри“, заяви Кина Андреева, главен редактор на „Просвета“.

След одобрението от МОН идва вторият важен етап – учителите трябва да оценят и изберат учебника, по който ще преподават през следващата учебна 2018/2019 година. За да получи оценка „приложим“, един проект трябва да събере най-малко 50% подкрепа.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен