Омбудсманът с идея да се закрият интернатите

Общество

15-05-2018, 14:44

Снимка:

Пресцентър - Национален омбудсман

Автор:

Александра Милева

Всичко от Автора

Децата извършвали простъпки, а не престъпления

Обмудсманът Мая Манолова с идея да се закрият детските интернати. „Детството им реално минава зад решетките. Става дума за деца,  които са извършители на простъпки, а не на престъпления“, заяви Манолова след обществена дискусия на тема „Насилието над деца: правни аспекти на превенцията, разпознаването, докладването, отговора и интервенциите от страна на институциите в България“.

Тя даде пример със закриването на интернат с лоши материално-битови условия в Драгоданово. На всяко от децата там е било намерено алтернативно решение.

„Една част от тях бяха върнати в семействата, където получават подкрепа от всички институции. Друга част са настанени в приемни семейства, в Центрове от резидентен тип и само 1 или 2 деца са преместени в друг интернат.“, обясни омбудсманът.

Според нея такъв тип интернати са морално и социално остарели.  „Използвайки най-добрите световни европейски практики могат да се предлагат алтернативни форми, които да заместят тази абсурдна за нашите деца отживелица, каквато са съществуващите интернати“, допълни още Манолова.

На форума омбудсманът представи и кратка статистика за насилето над деца. „Миналата година е имало 70 жалби за насилие над деца, подадени в институцията на омбудсмана. Не е колосално число, но зад тези числа стоят 70 деца, облени в сълзи“, съобщи тя.

Около 17% от децата са обект на тежки форми на физическо наказание. Стряскащите данни посочват и че всеки един от трима ученици на възраст между 13 и 15 години са обект на тормоз в световен мащаб. Едно от 10 момичета са подложени принудително на сексуален контакт. Едно на три подрастващи момичета на възраст от 15 до 19 години в световен мащаб е било жертва на емоционално, физическо или сексуално насилие.

Една пета от жертвите на убийства по света са юноши и деца под 20 - годишна възраст. „Всички тези числа трябва да ни накара да защитим децата от съвременния бич, от насилието и агресията на улицата, в училището и в семейната среда“, заяви Манолова.