ГЕРБ: БСП искат да хвърлят сянка върху Eвропредседателството

Политика

15-05-2018, 17:45

Снимка:

Моника Гаджанова

Автор:

Моника Гаджанова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Преобразяват НДК за срещата ЕС-Западни Балкани (СНИМКИ)

БСП: Борисов предаде превозвачите

Нова порция обвинения си размениха БСП и ГЕРБ непосредствено преди срещата на върха ЕС-Западни Балкани в София. Социалистите обвиниха управляващите, че са проспали една година и България вече не може да защити интересите на превозвачите, които са застрашени от реформата за трудовата мобилност, предлагана от френския президент Еманюел Макрон.

Затова от „левицата“ искат да привикат премиера Бойко Борисов да даде обяснения в парламента. Това обаче трябвало да се случи точно утре – когато у нас пристига целият политически елит на Европа.

От своя страна ГЕРБ обвините БСП в „тежка концентрация на злоба. Депутатите Станислав Иванов и Тома Биков бяха единодушни, че столетницата и председателят й Корнелия Нинова не се интересуват от пакет „Мобилност”, нито от това какво ще каже министър-председателят Бойко Борисов относно защитата на интересите на превозвачите. С действията си просто искали да хвърлят сянка върху Българското европредседателство.

„БСП искат викат премиера в НС по въпроса в деня, в който у нас идват лидерите на ЕС и на страните от Западните Балкани и това не е случайно“, смята Тома Биков. Според него социалистите приемат, че Европредседателството е на ГЕРБ и следва да го опорочат.

„Но Европредседателството е на България и е изключително успешно“, заяви той.

Станислав Иванов обясни, че червена линия по въпроса за интересите на нашия транспортен бранш е очертана още преди година.

„Правителството продължава да отстоява позицията, че командироването на работници следва да се осъществява на място, което декларират самите работници. Почивките в кабините следва да останат до момента, в който в ЕС ще бъдат изградени специално оборудвани паркинги. Ако шофьорите напуснат ТИР-овете сега, застрахователите отказват да покриват щетите от застрахователни събития като кражби и повреда на автомобилите и увреждане на стоката, която се транспортира“, обясни той.