Борисов и Мариано Рахой се срещнаха в София

Испанецът е на двудневно посещение в България, но отказва да участва в срещата ЕС-Западни Балкани

Испанският премиер Мариано Рахой е на двудневно посещение в България. Той пристигна в София по покана на българския министър-председател Бойко Борисов. В този час двамата правителствени ръководители разговарят на четири очи, а малко по-късно се очаква дадат и обща пресконференция.

Рахой ще бъде в страната ни и утре, но категорично отказа да участва в двустранната среща ЕС-Западни Балкани. Причината – присъствието на президента на Косово Хашим Тачи. Вътрешнополитически причини стоят зад решението на испанския премиер да бойкотира разговорите. Те идват в момент, в който сепаратистки настроения в собствената му държава създават рискове за целостта на Испания.

Сядането на една маса с представителя на непризнато Косово е гледано от Мариано Рахой като потенциално наливане на масло в желанието на Каталуния за независимост. Нито един европейски лидер обаче не подкрепя испанския министър-председател в бойкота му.

„Срещнах се с министър-председателя на България Бойко Борисов. Работим заедно, за да задълбочим връзките на приятелството, което свързва двете ни страни“, написа Рахой в Туитър.