Колони от ТИР-ове блокират Цариградско шосе на 17 май

Животът

16-05-2018, 12:28

Снимка:

bgonair/кадър

Автор:

sofiautre

Всичко от Автора

Ако Пакетът за мобилност се приеме, българските транспортни фирми ще търпят огромни загуби

Протестни колони от автобуси и ТИР-ове ще посрещнат европейските лидери и делегации, които идват в България за срещата на върха на 17 май. Възможни са и блокади на гранични пунктове, а причината е несъгласието на транспортните ни фирми с предлагания законодателен Пакет за мобилност на ЕК, известен като закона "Макрон". Хората от бранша се притесняват, че промените ще навредят сериозно на българския транспортен бизнес, които носи близо 1/5 от БВП на страната.

Според Георги Цанов от Съюза на превозвачите в България, ако Пакетът за мобилност на ЕК се приеме, българските транспортни фирми ще търпят огромни загуби. "Има дискриминация в основата на този закон. На всеки 3 седмици шофьорите трябва да се връщат в държавата на местодомуване. Ако си международен шофьор и решиш да прекараш почивката си в Париж - не можеш, защото законът не позволява", категоричен е експертът в ефира на България он еър.

Той е на мнение, че някой иска да махне българските транспортни фирми от бранша, а държавите от Източна и Централна Европа да станат донори на работна ръка за Запада.

"Имаме готовност - в зависимост от развитието на събитията да протестираме по всички възможни методи. Утре камиони от 10 до 17 часа ще бъдат паркирани в крайната дясна лента на Цариградско шосе към бул. "Брюксел". Оттам ще се изнасят евролидерите. Във всички регионални градове ще се направят шествия", твърди Цанов.

По думите му надеждата умира последна и всички превозвачи ще се борят докрай срещу този закон. Цанов уточни, че българският бранш е основната движеща сила в борбата срещу закона на Макрон.