Екипът на Боян Петров: Край на търсенето, не го откриха

Общество

16-05-2018, 11:47

Снимка:

Фейсбук

Автор:

Ани Валентинова

Всичко от Автора

Бог да прости Боян, написа участник в спасителната операция

Край на спасителната операция по издирването на алпиниста Боян Петров. След 14 дни в неизвестност, българинът, изчезнал при опит да изкачи връх Шиша Пангма в Хималаите, не беше открит. Екипът на алпиниста е поискал търсенето да бъде прекратено. Официалният край на издирването трябва да бъде обявен от ръководството на китайския екип.
Боян започнал изкачването на 29 април. Отделил се от експедицията, която се движила след него. По-късно те намерили на трети лагер палатката му, но от алпиниста нямало следа. Останалите преценили, че времето е лошо и се върнали обратно. Дни по-късно започна и спасителната операция по издирването му.
"За съжаление не открихме Боян, но сега можем да си тръгнем знаейки, че всичко възможно наистина беше направено. Специално искаме да благодарим на 10-те приятеля на Боян, които вчера финансираха този полет директно, на невероятната група и организация на Китай, и на смелите пилоти на Simrikair, както и на всички българи, хора и институции, които помогнаха това да се осъществи! Бог да го прости Боян!", написа във "Фейсбук" Кирил Петков от екипа на нашия алпинист.
Днес беше направен последният полет с хеликоптер. „Искахме да се уверим с очите си още веднъж - стигнахме 7400 м височина (лагер 3) и после бавно прелетяхме до базовия лагер, като се оглеждахме от всички страни. Времето беше слънчево - качихме се от 1500 м до 7400 м без аклиматизация. След това в ниската част на планината направихме много заходи. Целият високопланински полет беше 1 час и 30 минути“, описа в социалната мрежа Петков последния опит на спасителите.

Целта на Боян Петров беше да покори "Хималайската корона" - всички 14 осемхилядници на планетата. До момента това са постигнали едва 39 алпинисти, а без допълнителен кислород и шерпи - само 19. Петров искаше да бъде 20-ият.

Снимки:Simrik Air