Захариева: Искаме общо европейското бъдеще със Западните Балкани

Политика

16-05-2018, 12:25

Снимка:

България утре

Автор:

Моника Гаджанова

Всичко от Автора

Европа е най-големият донор за развитието на страните от региона

„Желаем да споделим европейското ни бъдеще със Западните Балкани. 28-те лидери на страните от ЕС подкрепят подготвената от нашето европредседателството обща декларация за срещата в София“. Това заяви министърът на външните работи Екатерина Захариева пред участниците в конференцията „Демокрация, която дава резултати – реализиране на пълния потенциал на Западните Балкани”.
"Европа е най-големият донор за развитието на страните от Западните Балкани и всички държави от ЕС са загрижени за решаването на основните им проблеми - върховенство на закона и справяне с организираната престъпност, по-голяма роля на гражданското общество, развитие на икономиката и преодоляване на корупцията", посочи още министър Захариева.
Кристиан Даниелсон, ръководител на генерална дирекция „Политика за съседство и преговори за разширяване” на ЕК също подчерта, че най-голямото предизвикателство в момента е ЕС да помогне на страните от Западните Балкани да оценят европейската перспектива. Според него бързината на реформите в тези страни е много важно за преговорния процес.
Очакваме ключови послания на ЕС от София, добави Хедвиг Морвал, изпълнителен директор на Европейския фонд за Балканите. Той призова да се направи стратегия за приобщаването на страните от Западните Балкани на основа напредъка, който има. Трябва да се набележат инициативи за по-нататъшно икономическо развитие в региона, за да се гарантира сигурност от миграция, транспортната и енергийна свързаност на страните от Западните Балкани, допълни Морвал.