Депутатите ограничават обжалването на обществените поръчки

Поправките също така задължават жалбоподателите да доказват, че могат да бъдат реален изпълнител на такава поръчка

Депутатите приеха на първо четене промените в Закона за обществените поръчки, предаде БНР.

С измененията в закона се ограничават възможностите за обжалване на обществените поръчки пред съда.

Поправките също така задължават жалбоподателите да доказват, че могат да бъдат реален изпълнител на такава поръчка.

 Социалистите не подкрепиха промените. 
Според тях с промените в Закона за обществените поръчки ще се засилят злоупотребите.

Депутатите от ДПС пък гласуваха "въздържали се". Хамид Хамид обясни, че ДПС са "за" това този проблем да бъде решен веднъж завинаги. Той обаче коментира, че с поправките се решава проблемът само за част от фирмите, които злоупотребяват с правото на обжалване. По този начин се посягало на огромен брой фирми, които можели да имат съществени аргументи за обжалване на обществена поръчка. По думите на депутата от ДПС измененията само ще уплашат съвестните фирми от възможна разправа срещу тях и ще ги възпре от обжалване.

Внесените от ГЕРБ изменения ще задължат жалбоподателите да доказват, че могат да бъдат реален изпълнител на поръчката. Ако обжалването е неоснователно, виновното лице ще носи отговорност за причинени вреди.

 

Според водещия вносител на предложените промени Данаил Кирилов от ГЕРБ с измененията се цели да се спрат злоупотребите в процедурата по обжалване, които забавят важни за обществото инфраструктурни проекти и често водят до изнудване между състезателите в обществените поръчки.

Депутатът от ОП Христиан Митев подкрепи промените. "Нещо повече, аз смятам, че с тези промени на практика се премахва един доста доходен бизнес, който съществува в момента - на платени жалбоподатели. Единствената им цел е да изнудват останалите участници в процедурата по обществени поръчки", допълни той.

 Припомняме, премиерът Бойко Борисов многократно призоваваше за затягане на контрола върху обществените поръчки.

 Борисов настояваше за промени в закона, които да спрат безкрайните обжалвания. По думите на премиера непрекъснатото обжалване на обществените поръчки е вид саботаж на работата на държавата.